Päätökset huomisen hyvinvoinnista tehdään tänään

Suomi on tunnettu maailmalla vuosikymmenten ajan koulutusjärjestelmästämme. Tasa-arvoinen, maksuton ja ennen kaikkea laadukas koulutus ovat olleet hyvinvointiyhteiskuntamme kulmakiviä. Koulutuksella on myös tutkitusti oleellinen vaikutus syrjäytymisen ja työttömyyden ehkäisyyn, investoinnit koulutukseen ja opetukseen maksavat itsensä monikertaisesti takaisin.

Kuitenkin samaan aikaan, kun puhumme nuorisotakuusta, syrjäytymisen ehkäisystä ja liki puolesta miljoonasta työttömästä, on nykyhallitus leikannut koulutuksesta ennätyksellisen paljon. Kuluvalla hallituskaudella koulutukseen kohdistuneet leikkaukset kumuloituvat yhteensä 1,7 miljardiin euroon. Säästöt ulottuvat kaikkialle, aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

Opettajia lomautetaan, lähiopetustunteja vähennetään ja koulutuspaikkoja keskitetään. Ammattikorkeakoulut ja yliopistot yhdistetään, koulutus viedään kasvukeskuksiin ja otamme käyttöön lukukausimaksut. Onko tämä tulevaisuuden kuva, jonka tahdomme toteutuvan ja jossa tahdomme lastemme elävän?

Suomi on nyt haastavassa tilanteessa. Taloustilanne on heikko, huoltosuhteemme heikkenee, työttömyys kasvaa ja yhä useampi syrjäytyy. Tässä tilanteessa meillä ei ole varaa leikata koulutuksesta ja osaamisestamme. Suomi lähtee nousuun ainoastaan korkealla koulutuksen tasolla ja uusilla innovaatioilla. Näitä molempia meille syntyy koulutuksesta.

On käsittämätöntä, että rapautamme vuosikymmenten aikana rakentamamme koulutusjärjestelmän pikaisten säästötoiveiden sokaisemina. Kaiken tämän teemme tietämättä sitä, että säästämmekö itse asiassa edes mitään, vai siirrämmekö ongelmat ainoastaan pois silmistämme mielenterveystoimistoille ja A-klinikoille. Meidän on aika valita tahdommeko jatkossakin olla maailman osaavin kansa vai tahdommeko sivistyksen olevan vain hyvätuloisten oikeus.

Miikka Kortelainen
kansanedustajaehdokas (vas.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.