Kajaanin uudenvuodenpuhe

Rakkaat kajaanilaiset sekä vieraiksi tänne ihanaan kotikaupunkiimme saapuneet

”Kotiseutu ei ole vain laakso, kylä, järvi tai ranta, vaan se on osa meidän syvintä itseämme.” 

Näin tiesi aikanaan jo sanoa itse Eino Leino. Viisaasti ajateltu, ehkä meidän olisikin hyvä näinäkin aikoina muistaa, ettei ole kylää ilman kyläläisiä, ei kaupunkia ilman kaupunkilaisia, eikä liiemmin Kajaania ilman kajaanilaisia. Meitä kajaanilaisia on kaikista kainuulaisista jo tällä hetkellä yli puolet. Ja jos ennusteita on uskominen, tulee kajaanilaisten suhteellinen osuus kaikista kainuulaisista kasvamaan tulevina vuosina entisestään. 

Viimeisen 18 vuoden aikana Kainuusta on huvennut ihmisiä yksi sotkamollinen. Yksi sotkamollinen, melkoinen määrä kainuulaisia. Kun ynnäämme tähän yhtälöön sen tosiasian, että kaikista kainuulaisista 40 prosenttia on eläkkeensaajia, on meillä käsillä vakavan itsetutkiskelun paikka tulevaisuuden suhteen. 

On selvää, että tällaisessa tilanteessa katseet kohdistuvat pitkälti Kajaanin kaupunkiin sekä Kajaani-Sotkamo kehityskäytävään. Näille hartioille on laskeutuva koko Kainuun maakunnankin tulevaisuus. Tarkoitan tällä sitä, että mikäli me, Kajaani ja Sotkamo, emme onnistu kääntämään väestökehitystä positiiviseksi, on se lähes ylitsepääsemätön työ muille Kainuun kunnille. Mikäli taas onnistumme kääntämään väestökehityksen positiiviseksi, on olemassa edellytykset koko maakunnan läpi pyyhkäisevälle väestönkasvulle.

Valtakunnan politiikka puskee tulevaisuutemme päälle harmaita ja jopa mustia pilviä. Horisontissa häämöttävä sote- ja maakuntakurjistus, kohtuuttomat koulutusleikkaukset haastavat koulutusjärjestelmämme ja järjenvastainen väyläasetus heikentää saavutettavuuttamme. Tässä muutamia esimerkkejä haasteista, joiden kanssa joudumme pataroimaan.

Silti meillä Kajaanissa on kuitenkin kaikesta huolimatta olemassa eväät kääntää väestökehitys. Meillä on tarjota jo nyt perheille hyvät eväät rakentaa tulevaisuutta. Meillä on työtä vanhemmille, monen eri tasoisia kouluttautumismahdollisuuksia niin nuorille kuin aikuisillekkin, erinomaiset mahdollisuudet liikkumiseen ja kulttuuririentoihin sekä ennenkaikkea laadukkaat peruspalvelut kaikenikäisille kaupunkilaisille. 

Vuoden 2019 aikana meidän onkin nostettava erityisesti lapset, nuoret ja lapsiperheet päätöksenteon keskiöön, jotta pystymme turvaamaan palvelut kaikille kajaanilaisille pitkälle tulevaisuuteen. 

Myös yksinäisyyteen ja syrjäytymiseen meidän on tartuttava vuoden 2019 aikana jämerästi Kajaanina, työhön tarvitaan mukaan niin Kajaanin kaupunki, yritykset, yhteisöt kuin kaikki yksilötkin. 

Myös omaa, meille sopivaa osuutta ilmastonmuutoksen torjuntaan ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen meidän on syytä tarkastella tulevan vuoden aikana, on selvää, että yksin Kajaaninina emme voi tätä asiaa ratkaista, mutta oma sopivan kokoinen kortemme meidänkin on syytä kekoon kantaa.

Näillä muutamilla ajatuksilla tahdon kiittää kaikkia teitä vuodesta 2018 ja toivottaa mitä onnekkainta, rakkauden täyteistä ja toisisitamme välittämisen vuotta 2019! 

Kiitos!

MEDIAPANKKI

Lataa painolaatuiset kuvat sekä logot täältä.

 

logo vasemmisto RGB musta

YHTEYS

Miikka Kortelainen
kortelainen.eduskuntaan
@gmail.com
045 1335 123/Miikka

© 2019 Miikka Kortelainen. All Rights Reserved. Designed by ARRdesigns