Kainuun Mielenterveysseuran luento

Rannalla leikki lapsi 
lähellä aurinkoa, 
lähellä onnea ja naurua, 
pienten kaupunkien keskellä, 
jotka olivat hänen valtansa alla. 
Ja hänen kätensä piirsivät hiekkaan 
kaikkien rakkaitten ystävien nimet, 
mutta kiveen hän hakkasi sanan IHMINEN. 
Se sana oli suuri ja salaperäinen. 
Meri nousi rannalle 
ja huuhtoi pois ystäväin nimet, 
meri huuhtoi pienet kaupungit. 
Ja lapsi kasvoi, 
ja suurten kärsimysten meri 
vyöryi hänen sydämensä yli 
ja huuhtoi kaiken onnen ja voiman siitä, 
kaikki nimet ja kaiken harhan 
ja heitti sen ylle lapsuuden kiven, 
jossa oli sana IHMINEN.

 

Niin, ihminen. 

 

Kai kaiken jälkeen jäljelle jää lopulta ihminen. Näin, tai jotenkin muuten aikanaan ajatteli Katri Vala. Ihmisyys on kieltämättä asia, jota emme voi liikaa korostaa tässä kilpailuhenkisyyden ja kaupallisuuden riivaamassa ajassa. Ihminen tarpeineen, toiveineen ja unelmineen unohtuu liian usein organisaatiokaavioiden, prosessikuvausten ja strategialinjausten taakse, vaikka sen tulisi olla kaiken keskiössä ja edellä. 

 

Jos organisaatiot unohtavat ihmisyyden ai alin toisinaan, on hyvä kysyä, muistammeko me ihmisetkään vaalia ihmisyyttä omassa elämässämme ja arjessamme? Itse ainakin olen huomannut, että valitettavasti monelle on liian paljon helpompaa pohtia ihmisyyteen liittyvien kysymysten sijaan esimerkiksi sitä, kuinka saisin otettua itsestäni mahdollisimman paljon tykkäyksiä saavan kuvan sosiaaliseen mediaan. Viis siitä, edustaako se kuva todella niitä asioita, mitä ihminen itse edustaa, tärkeää tuntuu olevan vain se, miltä asia näyttää toisen silmissä.

 

No, tärkeä asia toki varmasti toiselle tuokin, mutta silti kysyn, mahdammeko osata kiinnittää huomioita oikeisiin asioihin tässä ajassa? Siksipä kysyn; Milloin olet viimeksi kysynyt toiselta ihmiseltä ilman sen suurempaa taka-ajatusta, että mitä sinulle kuuluu? Tai milloin olet halannut toista ihmistä ilman sen kummempaa syytä? Saati milloin olet kertonut tunteistasi, peloistasi ja unelmistasi toiselle ihmiselle? Jos olet saanut olla osallisena tässä kaikessa tämän viikon aikana, taputa itseäsi olkapäälle ja jatka samalla linjalla. On kuitenkin muistettava, etteivät kaikki ole yhtä onnellisessa asemassa, tälläkään hetkellä.

 

Sillä, noin joka neljäs työelämän ulkopuolella oleva työikäinen kokee olevansa yksinäinen melko usein tai jatkuvasti. Noin joka kolmas yli 65-vuotias tuntee itsensä ajoittain yksinäiseksi. Ja vielä, yli puolet 16–20-vuotiasta nuorista tuntee olonsa ainakin joskus yksinäiseksi. Vavisuttavia lukuja ihmisyydestä ja meistä ihmisistä. Vaikka meillä on rahaa enemmän kuin koskaan, ympärillämme on teknologiaa enemmän kuin koskaan ja terveytemme sekä hyvinvointimme pitäisi olla korkeammalla kuin koskaan aiemmin, olemme silti yhä yksinäisempiä. Mutta miksi?

 

Ehkä vastaus piileekin siinä, että ihminen, ihmisyys ja hyvän elämän sijaamimen ovat hautautuneet elämissämme kaiken muun, muka niin kovin tähdellisen ja tärkeän alle. Jos näin on, on meidän jokaisen vastuulla raikota omaan ja läheistemme elämään tilaa vapaamuotoiselle ajatustenvaihdolle, aikaa kiireettömälle yhdessäololle ja sijaa kaiken keskellä olla ällöttävälle ihmisyydelle. Ihan vain sille, että olemme hyviä toinen toisillemme, näemme toisissamme hyvyyttä ja mahdollisuuksia eikä kenekään ennenkaikkea tarvitsisi olla yksin. Me ihmiset, me nimittäin yhdessä olemme tämä yhteiskunta, me olemme kaikki osaltamme vaikuttamassa siihen, onko tässä maailman ajassa kaiken keskiössä ihminen tarpeineen, haluineen ja unelmineen vaiko sitten sen sijasta jokin muu.

 

Näillä muutamilla ajatuksillani tahdon toivottaa teidät Kainuun Mielenterveysseuran puheenjohtajana lämpimästi tervetulleeksi tähän tilaisuuteen, joka avaa Kainuun Mielenterveysseuran 25-vuotisjuhla vuoden. Toivon meille antoisaa parituntista toinen toistemme kanssa, nautitaan yhdessäolon heleästä riemusta ja kohdataan vastaisuudessakin hymyssä suin. 

 

Kiitos.

MEDIAPANKKI

Lataa painolaatuiset kuvat sekä logot täältä.

 

logo vasemmisto RGB musta

YHTEYS

Miikka Kortelainen
kortelainen.eduskuntaan
@gmail.com
045 1335 123/Miikka

© 2019 Miikka Kortelainen. All Rights Reserved. Designed by ARRdesigns