”Tehhään näin, näin on tehty aina ennenkin”

Kun tämä pahaenteinen lause lausutaan jossain päin Kainuun selekosia, on vähintäänkin kuulijalla syytä välittömästi kyseenalaistaa kaikki äsken kuulemansa. Kainuussa, jos missä, meillä ei ole varaa tehdä asioita niin kuin aina ennenkin. Ai miksi? Asioiden tekeminen niin kuin aina ennenkin täällä Kainuussa tarkoittaa olemassa olevien rakenteiden rakastamista, omista johtajapaikoistaan kiinnipitämistä ja ennen viimein kuntalaisten palveluiden leikkaamista näiden edellä mainittujen asioiden turvaamiseksi.

30 000 menetettyä asukasta 40 vuodessa. Kainuulla ja kainuulaisilla päätöksentekijöillä on vahvat näytöt siitä, kuinka asioita tehdään niin kuin aina ennenkin. Lie tämä jo väkevä todiste siitä, etteivät kulmakuntiensa suurmiehet ja –naiset lakeijoitensa kanssa muuhun pyrikkään, kuin omien asemiensa turvaamiseen.

Jollain tapaa tämä koko mentaliteetti kiteytyy tällä hetkellä Kainuun soten tilanteen ympärille. Sotella on eittämättä omat sisäiset haasteensa, mutta omia etujaan ajavat jäsenkunnat eivät ainakaan helpota asioiden hoitamista soten puolella. Päinvastoin. On suorastaan kestämätöntä, että samat isäntämiehet ensin vaativat kunnille pienempiä maksuosuuksia, sen jälkeen kertovat ettei heidän kuntansa palveluihin voi missään tapauksessa koskea ja loppuviimein ensin parkuvat kuntansa taloudellisesta tilannetta ennen kuin tyrmäävät väkevin sanoin minkäänlaiset kuntarakenteeseen liittyvät muutokset.

Minkä tässä kaikessa voi huomata olevan ajurina? Minä en löydä siitä muuta, kuin halun itseellisyyteen kainuulaisten veromaksajien palveluiden kustannuksella. Kainuu ei kovin pitkään tällaista menoa enää kestä. Keskeinen kysymys on edelleen se, tahdommeko järjestää tulevaisuudessa kainuulaisille laadukkaat peruspalvelut vai tahdommeko ainoastaan pitää kiinni organisaatiorakenteista ja hallintohimmeleistä?

Kainuun tulevaisuus on suurelta osin meidän kainuulaisten omissa käsissä. Toivottavasti pystymme päästämään irti menneestä, hyödyntämään kaikki käsissämme olevat mahdollisuudet ja rakentamaan kainuulaisille kestävän tulevaisuuden. Selvää on kuitenkin se, että pärjätäkseen Kainuun pitää oppia jokatapauksessa elämään ja toimimaan yhden kunnan tavoin, ilman nurkkakuntalaisuutta.

Miikka Kortelainen
Kajaani

MEDIAPANKKI

Lataa painolaatuiset kuvat sekä logot täältä.

 

logo vasemmisto RGB musta

YHTEYS

Miikka Kortelainen
kortelainen.eduskuntaan
@gmail.com
045 1335 123/Miikka

© 2019 Miikka Kortelainen. All Rights Reserved. Designed by ARRdesigns